Editörden

Editörden

  • Ülkü Akarırmak

Turk J Osteoporos 2016;22(2):0-0

Degerli Meslektaslarim,

20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü, bildiginiz gibi, en büyük uluslararasi osteoporoz farkindalik kampanyasidir. Her yil Uluslararasi Osteoporoz Vakfi’nin belirledigi bir konu çerçevesinde kutlanmaktadir. Belirlenen konuya yönelik olarak bir yil boyunca çalisilmakta, projeler üretilmekte ve farkindalik yaratilmaktadir. Dünya Osteoporoz Kongresi sirasinda, Ulusal Osteoporoz Dernekleri bu etkinlikleri hakkinda bilgi vermektedir. Nisan’da düzenlenen, 2016 Dünya Osteoporoz Kongresi sirasinda, 20 Ekim 2016 günü için deklare edilen konsept ‘Kemiklerinizin ve Geleceginizin Korumasi’dir ve konunun önemi nedeniyle 3 yil boyunca devam etmesine karar verilmistir. ‘Kemiklerimizin Korunmasi’ için farkli yaslarda farkli hedefler söz konusudur.


Yaslilarda:

Düsme ve kiriklardan korunma ve bu sekilde mobilite & bagimsizligin ileri yasta korunmasi hedeflenir.


Eriskinlerde:

Saglikli durumdaki kemiklerin korunmasi & erken kemik kaybindan korunma hedeflenir.


Çocuk & Ergenlerde:

Doruk kemik kütlesinin üst düzeyde olusturulmasi ve ileride osteoporozdan korunma hedeflenir. Güçlü kemiklerin olusturulmasi yasamin erken dönemlerinde baslar ve saglikli beslenme ile birlikte fiziksel aktivite, doruk kemik kütlesinin hem olusturulmasinda, hem de yasam boyunca sürdürülmesinde anahtar bir etkendir.


Beslenme:

Kalsiyum, vitamin D ve protein kemik sagligini en iyi duruma getirmekte yardimci olan baslica besinlerdir. Uygun miktarda alinmasi her yasta kemik sagligi açisindan yarar saglar ve bu baglamda osteoporozdan korunmada ilk adimdir. Osteoporoz gelismis olan kisilerde ise kemik için saglikli beslenme, tedavi ve rehabilitasyon programinin bir bölümünü olusturmalidir.


Fiziksel Aktivite ve Egzersiz:

Kemiklerin kuvvetli bir sekilde gelismesi, sürdürülmesi, diger yandan kaslarin gelisimi ve ileri yasta dengenin korunmasi ile düsme-kiriktan korunmada büyük önem tasimaktadir. D Vitamini: Son yillarda giderek hem kemik sagligi hem de genel saglik açisindan üzerinde durulmaktadir.


Risk Faktörlerinden Korunma:

Osteoporoz risk faktörlerinin saptanmasi, kontrolü ve önerilen tedavilere uyum gösterilmesi, kisilerin daha uzun süre için hareketli, bagimsiz ve kiriksiz yasamasini saglayabilir.


Düsmelerden Korunma:

Son olarak da düsme ve kirik gelisiminin yaslilarda osteoporozdan bagimsiz da risk olusturdugunu bildirmek ve düsmeleri önlemek konusunda çalismak gerekir. Korunma konusunda çalismalarinizin hastalarimiz kadar bizim için de çok önemli oldugunun hepimiz farkindayiz. Türkiye Osteoporoz Dernegi’nin 3 yillik çalisma döneminin Eylül 2016’da sona erecegini ve çalismalarina Izmir’de devam edecegini yönetim kurulu olarak duyururuz. 2017 yilinda, 3 yilda bir Türkiye Osteoporoz Dernegi tarafindan düzenlenen Ulusal Osteoporoz Kongresi’nin yapilacagi ön bilgisini verir ve en derin saygilarimi sunarim.