Editörden

Editörden

  • Yeşim Kirazlı

Turk J Osteoporos 2017;23(2):0-0

Değerli Meslektaşlarım,

Altıncı Ulusal Osteoporoz Kongresi 25-29 Ekim 2017 tarihleri arasında 500 kişinin katılımıyla Antalya’da yapıldı. Düşünce ve araştırmalarımızı paylaştığımız, yeni fikirler üretip, farklı bakış açıları yarattığımız bilimsel açıdan verimli, sosyal açıdan da çok keyifli bir kongre gerçekleştirdik. Türkiye Osteoporoz Derneği olarak bir kez daha Ulusal Kongremize ev sahipliği yapmaktan ve kas iskelet sistemi sağlığına katkı sağlayan siz değerli meslektaşlarımızla birlikte bu kongreyi gerçekleştirmekten büyük onur ve gurur duyduk. Derneğimiz International Osteoporosis Foundation (IOF) üyesi olup, IOF kongremize önemli bilimsel destek vermiştir. IOF Onursal Başkanı Prof. John Kanis ve değerli yöneticileri Prof. Rene Rizzoli ile Prof. Serge Ferrari kongremize katılarak, verdikleri konferanslarla mikrobiyota, sarkopeni, diyabet-kemik ilişkisi gibi güncel konular üzerinde durmuşlar; ne kadar süreyle osteoporoz tedavisi, kimleri tedavi edelim şeklindeki soruların yanıtlarını tartışmaya açmışlardır. Çok değerli konuşmacılarımızın konferansları ve meslektaşlarımızın katılım ve katkıları ile sadece osteoporoz değil, osteoartrit ve sarkopeni hastalıkları da tüm boyutlarıyla işlenmiştir.

Kongremizin Mustafa Kemal Atatürk’ün sayısız eserleri içinde bizlere en büyük armağanı olan Cumhuriyeti kutladığımız özel bayrama denk gelmesi de çok anlamlı olmuştur. Kalbimizde hiç tükenmeyecek sevgiyle kendisini şükran ve minnetle anıyoruz.

Kongremizin 20 Ekim Dünya Osteoporoz Kongresi’nden hemen sonra geçekleştiriliyor olması da oldukça anlamlı olmuştur. 20 Ekim günü tüm dünyada osteoporoz ve kırıkların topluma yükünü vurgulama zamanıdır ve tüm dünyada konuyla ilgili çeşitli aktiviteler yapılmaktadır. Osteoporoza karşı farkındalık oluşturmak amacıyla 20 Ekim 2017 tarihinde Türkiye Osteoporoz Derneği yeni bir kampanyaya imza attı. “Güçlü Kemikler, Sağlıklı Kadınlar” sloganıyla Türkiye genelinde başlatılan kampanyanın ilk adımı o gün atıldı. İzmir, İstanbul ve Antalya’da büyük alışveriş merkezlerinde topuk ultrasonu ile günde ortalama 150 kişiye tarama yaparak, ve bir dakika risk testi uygulayarak osteoporoz olduğu düşünülenlerin hekimlere başvurması için önerilerde bulunuldu. Belediyelere başvurarak ilan panoları, üst geçit ve poster alanlarına osteoporozla ilgili posterler asıldı. Derneğimiz yönetim kurulu üyeleri tarafından halka açık bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildi . Daha sonra bu aktiviteleri Halk Sağlığı Kronik Hastalıklar Daire Başkanlığı’mızla güç birliği içinde tüm illerimize yaymak ve daha büyük kitlelere ulaşmak en önemli amacımızdır. Çünkü dünya kırık riski haritasında Türkiye, kadınlarda kalça kırığı açısından yüksek riskli grupta yer almaktadır. IOF verilerine göre 2010 yılında kalça kırıklarının ülkemize maliyeti 72 milyon Dolar iken, 2050 yılında bu tutarın 205 milyon Dolar’a ulaşacağı öngörülmektedir.

Derneğimizin vizyonu sağlıklı şekilde hareket edebilmenin herkes için mümkün olduğu osteoporotik kırıklar olmayan bir dünya. Bu yolda siz değerli meslektaşlarımızla birlikte büyük başarılara imza atacağımız inancıyla sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Editör

Prof. Dr. Yeşim Kirazlı