Orijinal Araştırma

Ortopedide Brown Tümörü ve Hiperparatiroidizme Yaklaşım

10.4274/tod.galenos.2020.72677

  • Yunus Öç
  • Bekir Eray Kılınç
  • Onur Gültekin
  • Ethem Aytaç Yazar
  • Ali Varol
  • Hacı Mustafa Özdemir

Gönderim Tarihi: 18.01.2020 Kabul Tarihi: 29.07.2020 Turk J Osteoporos 2021;27(1):24-29

Amaç:

Primer hiperparatiroidizmi (PHPT) olup yanlış tanı ve tedaviye yönlendirilebilecek hastalar için, ortopedik cerrahi öncesinde daha iyi analiz edilmesine yol gösterecek bir çalışma planladık.

Gereç ve Yöntem:

2003-2017 yılları arasında ortopedi polikliniğimize başvuran, kemik lezyonu veya kırığı nedeniyle muayene edilip tedavi edilen ve PHPT tanısı alan 12 hasta çalışmaya alındı. Hastalar adenektomi için genel cerrahi kliniğine sevk edildi. Adenektomi sonrası kistlerin durgunluğunu takip etmek için direkt radyografi kullanıldı.

Bulgular:

Hastaların ortalama yaşı 36,6±13,4 yıl idi. Çalışmaya dahil edilen hastaların 7’si kadın, 5’i erkekti. Üç hastada bireysel kemik tutulumu gözlenirken, 9 hastada çoklu kemik tutulumu gözlendi. Sekiz hastada patolojik kırık vardı. Artmış osteoklastik aktivite ve çok çekirdekli dev hücreler gösteren tüm hastalara biyopsi yapıldı ve bu bulgular için bir rapor yayınlandı.

Sonuç:

Brown tümör, hiperparatiroidizm sırasında kemik dokularında gelişen çok nadir reaktif lezyonlardır. Kistik ve litik lezyonlar için kesin bir tanı koymak için, hastanın klinik durumundan şüphelenmek ve olası herhangi bir tanıyı akılda tutmak gerekir

Anahtar Kelimeler: Brown tümör, dev hücreli tümör, primer hiperparatiroidizm, metastatik kemik lezyonu

Tam Metin (İngilizce)